Албена

Албена е красив морски курорт, разположен в живописен и екологично чист залив на Черно море. Регионът е известен със своите красиви, цветни градини, песъчен плаж и кристално чисто море.

 • Албена - информация

  Местоположение: Курортен комплекс Албена се намира в Североизточна България - само на 8 км от Балчик, както и на 30 км от областния център Добрич и морската ни столица - Варна.

  Климатът тук е умерено континентален и предлага възможности за почивка на море от Май до месец Октомври. Албена е предпочитано място за почивка на море заради златния пясък, синьото море, заради чистия въздух, вписаните в естествения пейзаж хотели и традиционното гостоприемство.

  Плажната ивица се отличава с копринен пясък и е дълга повече от 3.5 км и широка до 150 м. Брегът е полегат, а морето – плитко и чисто. Разнообразието от водни спортове, атракциони и спортни площадки създава прекрасни условия за семейна почивка с деца.

  Курортът е многократен носител на наградата „Син флаг” - за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия. Въздухът действително е кристално чист и ободряващ, поради високото съдържание на кислород, което се дължи на съседството на комплекса с уникалния природен резерват „Балтата”.

  Природен резерват „Балтата” се намира в Албена. Това е един от най-красивите резервати в България, с уникална за Европа лонгозна гора, простираща се на 18.2 хектара. Заема територия от главния път Кранево–Албена, преминава зад хотелите на комплекса и достига плажната ивица на Черно море. В защитената местност и Буферната му зона са установени над 250 вида висши растения. 16 от тях са включени в Червената книга на България и в някои от международните конвенции и директиви, по които България е партньор. Това са лианите, гръцкият гърбач, горската лоза и високата скрипка. Малко познат и известен, но с неповторимото зелено на дивата и жива природа, в горите на резервата съжителстват полски ясен, дръжкоцветен дъб, полски бряст с подлес от глог, полски клен и други растения. В резерватът се опазва блатното кокиче.

 • Коментари за Албена  (0)