Варна

Варна е третият по големина град в България и морска столица на държавата. Намира се на 470 км североизточно от София. В непосредствена близост до града са някои от най-големите черноморски курорти – „Албена”, „Златни Пясъци”, „Св. Константин и Елена”. Те, както и обширната плажна ивица в самия град привличат хиляди туристи и превръщат Варна в оживен град с активна културна дейност и динамичен нощен живот.

 • Варна - информация

  Варна е третият по големина град в България и морска столица на държавата. Намира се на 470 км североизточно от София. Следва амфитеатрално извивките на Варненския залив в областта на Белославското езеро, западно от града и Варненското езеро, в самия град. Неслучайно Варна е призната за морска столица на България. Хилядолетната история и археологическите останки от различни епохи и цивилизации, правят града изключително интересен. В допълнение към това е и неговото разположение на морския бряг.

  В непосредствена близост до града са някои от най-големите черноморски курорти – „Албена”, „Златни Пясъци”, „Св. Константин и Елена”. Те, както и обширната плажна ивица в самия град привличат хиляди туристи и превръщат Варна в оживен град с активна културна дейност и динамичен нощен живот.

  Римските терми, построени през 2 век и Римската баня от 3 век са най-запазените архитектурни забележителности от античността. Символи на града са катедралната църква „Св. Богородица”, построена през 1886 г. и Морската градина.

  Тук се намират Летният театър, средище на много културни прояви, първият в страната астрономически комплекс с обсерватория, планетариум и кула, Военноморският музей, амфитеатър и други. Сред съвременните сгради и комплекси са Фестивалният комплекс и Дворецът на спорта.

  Центърът на Варна е изключително подреден и красив, а градските фонтани на централния площад „Независимост” приковават погледите на минувачите. Забележително е и зданието на жп гарата, която заедно с тази в Русе е първата в България. За историята, културата и бита на Варна може да научите в множеството музеи. Освен Военноморският, тук са и Археологическият музей, Музеят на националното Възраждане, парк-музеят „Владислав Варненчик”, Етнографският музей, Природонаучният музей, Аквариумът и музеят на Черно море, Музеят на историята и изкуството и единственият на Балканите Музей на медицината.

  Една от най-големите атракции е Варненският делфинариум, където умните морски бозайници забавляват гостите и жителите на Варна. Варна е постоянен домакин на фолклорни, филмови и театрални фестивали. Градът винаги е оживен.

  Безброй са ресторантите и механите в града, които предлагат апетитни ястия, а нощните клубове оставят незабравими спомени. В зависимост от изискванията ви, можете да нощувате в 5 звездни или по-скромни хотели, които ще ви предложат лукс и комфорт.

 • Коментари за Варна  (0)