Балчик

Балчик е разположен терасовидно в малък залив на Черноморе, само на 31 км северно от Варна. Курортът Балчик е популярен с двореца, построен от румънската кралица Мария и ботаническата градина.

  • Балчик - информация

    Местоположение: Балчик е разположен терасовидно в малък залив на Черноморе, само на 31 км северно от Варна, 37 км югоизточно от Добрич и на 500 км североизточно от София. Балчик е третото по значение пристанище в България след Варна и Бургас и се използва за средни по големина пътнически и търговски плавателни съдове.

    Забележителности: Курортът Балчик е популярен с двореца, построен от румънската кралица Мария. Дворцовият комплекс се състои от уникална ботаническа градина (най – голямата и богата на растителни видове на Балканите), централния дворец, много вили, терасовиден парк, гадини, алеи, пътеки и беседки с изглед към морето.

    Живописният парк е изграден в периода 1924 – 1936 г. по проект на френския парко–озеленител Жул Жанин. Той се състои от повече от 200 дървесни вида, множество цветя и голяма колекция от кактуси – повече от 250 вида. Има повече от 3000 редки и екзотични растителни видове в ботаническата градина. Целият комплекс бил наричан „Тенха юва” – тихо гнездо.

    Хранене и развлечения: Освен големите ресторанти в двореца, в хотелите и центъра на града, има и много малки ресторантчета и заведения, които предлагат морска храна и европейска кухня.

  • Коментари за Балчик  (0)