Кaварна

Курорт Каварна е разположен в северното българско Черноморие, южно от нос Калиакра. Каварна е домакин на множество фолклорни, поп и рок фестивали. Близо до Каварне се намира голф игрище, част от Трейшън Клифс и СПА Резорт.

 • Кaварна - информация

  Каварна е малък крайбрежен град в Североизточна България. Курортът е разположен в средните части на северното българско Черноморие, южно от нос Калиакра. Той е административен и стопански център на община Каварна.

  Градът е бързо развиващ се морски курорт, а през последните години се превърна в център на многобройни музикални събития и ежегодния международен рок-фестивал.

  Когато сте в Каварна няма начин да не забележите високия нос Чиракман с отвесните му скатове. На върха му има останки от римски вили, които са оцелели след голямото земетресение през древността, потопили тогавашното селище. Челната част на нос Чиракман се откъсва и заедно с нея във водите на Черно море потъват и най-богатите жители на града.

  В града има запазени хамам (баня), средновековен некропол, мост, чешми, християнски църкви, множество надписи. Много ценни находки са изложени в градския исторически музей, който се обогатява от подновените подводни археологически експедиции.

  Интерес представлява етнографския комплекс в който е представено най-значимото и специфично архитектурно богатство на населението от този край.

  Приятно място за разходка с характерна атмосфера е пристанището в Каварна, като 6 от магазиите там са обявени за архитектурни паметници. Това са пристанищни складови помещения за съхраняване на зърнени храни, оформени като малко възрожденско селище с интересна архитектура и тесни калдъръмени улички.

  Каварна е домакин на множество фолклорни, поп и рок фестивали с участието на легендарни банди. Тук в края на лятото се провежда и фестивал на екстремните спортове.

  Не на последно място Каварна се прослави и с поредния проект за развитие на голф туризъм по Черноморието, а именно с проекта за голф игрището: Трейшън Клифс Голф и СПА Ризорт.

  Голф игрище Трейшън Клифс и СПА Резорт е разположен между селата Топола и Божурец между курортите Балчик и Каварна. Игрището криволичи през скален терен на самия северен Черноморски бряг. Комплексът включва Чемпиъншип голф игрище с 18 дупки, клъб хаус с драйвинг рейндж, яхтено пристанище, жилищни сгради, вили и няколко хотела. Хотелската база разполага с луксозен СПА център.

 • Коментари за Кaварна  (0)