Бургас

Бургас е четвъртият по големина град в България, разположен сред няколко черноморски природни резервати и защитени местности, антични и средновековни селища. Бургас е известен с морската си градина, нощния живот, летните музикални и културни фестивали. Бургас предлага разнообрази възможности за настаняване – хотели, къщи за гости, апартаменти.

 • Бургас - информация

  Местоположение: Бургас е четвъртият по големина град в България. Курортът се намира в юго-източната част на страната. Градът е разположен в най-отдалечената западна част на Бургаския залив на 390 км източно от София и на 130 км от Варна.

  Малката надморска височина на крайбрежието е спомогнала за формирането на три лагуни, които са в непосредствена близост до града. Атанасовското, Бургаското и Мандренското езера са известни туристически дестинации. Бургас е разположен между морето и първите две езера.

  Забележителности: В Бургас и околностите му има множество забележителности. За да опознаете града, ви препоръчваме да започнете от регионалния исторически музей. Той е основан през 1925 г. и днес в него се помещава археологическият отдел с богата колекция от находки от времето на античните черноморски колонизатори. Изложени са керамични съдове, предмети от ежедневието, антични монети, бижута, инструменти и макети на древните селища. Има също и експозиция, проследяваща модерната история на България.
  Художествената галерия е основана през 1945 г. и представлява зали, в които са показани творби на български и чуждестранни художници и икони, рисувани от възрожденски зографи.

  Морската градина е прекрасно място за разходка и почивка. Паркът е разположен на възвишение на брега и е покрит с цветни лехи, дървета и скулптури. В границите на парка има казино, малък зоопарк и летен театър, който е домакин на годишните международни фолклорни фестивали.

  Централният плаж се намира точно под Морската градина. Към него води стълбище, обвито в зеленина. Катедралата „Св. Св. Кирил и Методий” е друга забележителност, която привлича с възхитителните си фрески и олтара с уникални дърворезби.

  Настаняване: В Бургас има много хотели от различни категории, както и частни квартири и апартаменти под наем. Тук е пълно с ресторанти, бирарии, механи и нощни клубове.

  Околности: Бургаското езеро е най-голямото естествено езеро в България (27.6 кв. км) и дълбочина до 1.3 м. Езерото е обитавано от различни видове, сред които 60 вида риби, 60 безгръбначни и 254 вида птици. В езерото гнездят много пеликани, ибиси и чапли.

  Поморийското езеро се намира на 20 км северно от Бургас и е оградено от балнеологочен курорт.

  Атанасовското езеро е разположено между летището и града. Тук гнездят много прелетни и морски птици. Наблизо има биосферен резерват. Езерото предлага благоприятни условия за риболов, плуване и отдих.

  Мандренското езеро е разположено на 10 км южно от града и също е важен орнитоложки резерват с огромни птичи популации през лятото. В езерото са се формирали красиви малки лагуни и е отлично в място за отдих.

  Островът Св. Анастасия е на 6 км югоизточно от града. На острова има запазена стара църква, която впечатлява с архитектурата си.

  Обществените минерални бани са на 13 км северозападно от града по посока Айтос. Останки от римски град, наречен „Аетос” са били открити в близост до минералните извори. Мястото е известно заради лечебната си кал.

  Парк „Отманли” е на 15 км от Бургас близо до нос Чокалия. Заема площ от 6000 декара сред гъста гора. Има ловен резерват и бунгала за почивка.

  Бургаското пристанище е най-голямото товарно пристанище в страната. На 10 км североизточно от града се намира международното летище.

  Фестивали: Лятото в Бургас се провеждат разнообразни фестивали. Сред ежегодните фестивали са: Фестивал на пясъчните фигури със скулптори от цял свят, международния музикален фестивал Spirit of Burgas и други литературни, музикални и културни фестивали.

 • Коментари за Бургас  (0)