Созопол

Созопол се намира на 31 км югоизточно от Бургас. В пределите на града са Централния (Северния) плаж и плажа Харманите, а до Созопол има няколко къмпинга с обширни плажни ивици. Созопол е разделен на Стар и Нов град. И в двете части има голям избор на хотели и възможности за настаняване, барове и ресторанти, културни и исторически забележителности, водни видове спорт и отдих.

 • Созопол - информация

  Местоположение: Созопол се намира на 31 км югоизточно от Бургас и на 421 км югоизточно от София. Градът е разположен в най–южната част на Бургаския залив, на малък скалист полуостров.

  Созопол е разделен на Стар и Нов град, между които се намира Морската градина.

  Плажове: По-големите плажни ивици в пределите на Созопол са Централния (Северния) плаж и плажа Харманите, една трета от който е заета от пясъчни дюни. Полуостровите между заливите са с труднодостъпни носове и с много скали.

  В близост до Созопол има няколко къмпинга: „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“. Първите два къмпинга, както и последните три къмпинга имат обща брегова ивица.

  Настаняване: Созопол предлага разнообразни възможности за настаняване както в новата, така и в старата част на града. Хотелите са разнообразни – големи луксозни комплекси с апартаменти, малки хотели и къщи за гости, бунгала, старинни къщи в стария град. В непосредствена близост до града има и няколко благоустроени къмпинга.

  Барове и ресторанти: В новата част на Созпол са концентрирани повечето ресторанти, барове, клубове, заведения за бързо хранене. Ресторантите предлагат черноморска българска кухня и разнообразни специалитети.

  Културни и исторически забележителности: Освен дългата плажна ивици, удобните хотели и културата Созопол привлича туристите и благодарение на богатата си история.

  Созопол е най-стария черноморски град в България. Градът е наследник на гръцката колония Аполония. Според историците първото селище в района на Созопол е възникнало четири хиляди години преди Христа.

  Старият град - Старинен Созопол е обявен за музей през 1974-а година. Интересни туристически атракции са изградените от камък и дърво къщи на Креаноолу, на Тодор Загоров, на Димитри Ласкаридис и много други.

  Край града е разположена отбранителна стена. Освен това край Созопол има много тракийски отбранителни калета, редица надгробни могили и антични некрополи.
  В Созопол има и две църкви, няколко параклиса, археологически музей, къща музей на Александър Мутафов и художествена галерия.

  Развлечения: Созопол е известен с разнообразни музикални и културни фестивали и най-вече с празниците на изкуствата „Аполония“. Всяка година в продължение на 10 дни в Созопол се събират всички най-големи български актьори, певци, художници. В програмата на „Аполония“ са включени театрални постановки, филмови вечери, класически и джаз концерти, изложби на български художници и много други събития.

  По плажовете на Созопол се практикуват различни видове спортове – каране на сърф, джет, плажен волейбол, риболов, разходка с лодка, а също така наблюдение на интересни видове птици и растения в резерват „Ропотамо“ с едноименната река..

 • Коментари за Созопол  (0)