Шабла

Град Шабла се намира на 72 км от Добрич, на 25 км от Каварна и на 7 км от нос Шабла. Бреговата ивица на Шабла е съчетание от пясъчни плажове на север и скали на юг от нос Шабла. На територията на Шабла има термалните минерални извори, лечебна кал и три сладководни езера.

 • Шабла - информация

  Местоположение: Град Шабла се намира на 72 км от Добрич, на 25 км от Каварна и на 7 км от нос Шабла. Самият нос Шабла е варовикова скала с височина до 10 м над морското равнище и е най-източната точка на България.

  Плажове и минерални източници: Бреговата ивица на Шабла е съчетание от пясъчни плажове на север и скали на юг от нос Шабла.

  Дължината на морския бряг на Шабла е около 40 км. От север на юг се редуват обширни пясъчни ивици – плажовете на Дуранкулак, Крапец, Шабла.

  Плажовете са от ситен, зърнест пясък и натрошени мидени черупки, а също така пясъчни дюни.

  На територията на Шабла има термалните минерални извори и лечебна кал на соленото езеро-лагуна “Шабленската Тузла”.

  Шабленското, Езерецкото и Дуранкулашкото езера имат голямо разнообразие от рядко срещащи се видове на флората и фауната.

  Настаняване: В Шабла има няколко малки хотела, вили, къщи за гости и стаи под наем.
  В къмпинг “Добруджа“ (6 км от Шабла) има бунгала и един хотел.

  Развлечения: В морето около Шабла има множество потънали кораби, лодки и подводници от втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм. Местността е любимо място и за орнитолози. До Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхт-регата по Черноморието.

 • Коментари за Шабла  (0)