Поморие

Поморие притежава уникални природни дадености, които го превръщат в изключително атрактивна дестинация през цялата година. Градът се намира само на 20 км от Бургас и на 18 км от Слънчев Бряг. Град Поморие (около 14 500 жители ) е разположен на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море.

 • Поморие - информация

  Местоположение: Поморие притежава уникални природни дадености, които го превръщат в изключително атрактивна дестинация през цялата година. Градът се намира само на 20 км от Бургас и на 18 км от Слънчев Бряг. Град Поморие (около 14 500 жители ) е разположен на тесен скалист полуостров, вдаден 3,5 км в Черно море.

  Градът е основан през IV в. пр. н. е. край соленото езеро наричано още от древните траки “свещено” заради лечебните му свойства. Благоприятните природни условия превръщат Поморие в носител на “Син флаг” и обезпечават дългото време за отдих – от май до октомври.

  История: Градът е основан от през 4 век пр. н. е. близо до солените езера, които в древността траките наричали „свещени”, заради лечебните им свойства. Счита се, че Анхиало е създаден като колония на Аполония (Созопол) с цел пълно господство над Бургаския залив и принадлежащата му територия, за владеене на солниците и срещу влиянието на съседната Месамбрия.

  Море и плаж: В куророта Поморие морският бряг е нисък, песъчлив, с напълно открит хоризонт на изток и запад, защитен на север от Ст. Планина. Плажната ивица с площ от 18 700 кв. м, дълга около 7 км. и с богат на желязо пясък, опасва Поморийския залив.

  Спа и Балнеология: Категорично е доказано, че по качества поморийската лиманна лечебна кал , добивана от соленото езеро, се нарежда между най-добрите в света. В модерната санаториална база с успех целогодишно се лекуват заболявания на опорно - двигателния апарат; гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, неспецифични заболявания на дихателните органи, сърдечно-съдови, чернодробни и др.

  Спорт и отдих: Поморийският залив е подходящ за яхтинг, а на вълнолома редовно могат да се видят рибари, които пробват късмета си. Част от традиционния поминък на населението е лозарството и производство на алкохолни напитки, както и добива на сол, риболова и туризма. Възможностите за СПА туризъм допълнително развива икономиката на морския курорт Поморие.

 • Коментари за Поморие  (0)