България се надява да задържи туристите от Русия с ниски цени и улеснен визов режим

България се надява да задържи туристите от Русия с ниски цени и улеснен визов режим

Ползите за България пред други популярни туристически дестинации като Гърция и Испания е в до 20% по-ниски цени, според ТАСС.

Автор bgonair.bg
дата 24 August 2015

И този сезон България остава най-популярната дестинация за руските туристи, коментира в интервю за агенция ТАСС министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й България остава най-икономически изгодната от всички европейски направления за руския пазар.

Министър Ангелкова подчертава още, че цените в българските курорти са съпоставими с тези в Египет през летния сезон. Ако страната ни бъде сравнена с популярни европейски дестинации като Гърция, Испания и Италия, то разликата в стойността по данни на българския министър на туризма достигат до 15- 20% в полза на България, пише ТАСС.

Според юнската статистика на руската търсачка Яндекс България се е изкачила на седмо място сред най-популярните страни или тези, които най-често са търсени от потребителите,” коментира Ангелкова.

Независимо от тези положителни данни, българското Министерство на туризма прогнозира 20-процентов спад на летуващите туристи от Русия през този сезон. По думите на министър Ангелкова показателят е „много по-нисък от предварителните прогнози”, пише ТАСС.

По думите на министърът на туризма цената се явява определящ фактор за избора на място за отдих. В тази връзка най-търсени са хотелите с три или четири звезди, като според данните за юли месец преобладават резервациите за период от четири-пет седмици.

Представителите на туристическия бранш са съгласни с оценката на Ангелкова. По данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции посещенията на руски туристи за първата половина на година се е съкратила с 16%.

Спадът е факт за всички традиционни за страната туристически пазари, не толкова за Русия и Централна Европа, но и за голяма част от западните държави,” коментира председателят на Асоциацията Байко Байков пред ТАСС, отбелязвайки че това е най-трудният сезон за последните 10 години.

Руснаците могат да разчитат на облекчаване на визовия режим в България,” отбелязва още министър Ангелкова. – „Заедно с нашето Министерство на външните работи ние ще облекчим визовия режим за туристи от Русия,’ обещава тя.

Коментари за  (0)