Най-добрите плажове на Черно море в България

Най-добрите плажове на Черно море в България

България е популярна заради красивите си пясъчни плажове и красиви морски пейзажи. Плажовете по българското черноморие се намират в непосредствена близост до известни курорти, между курорти или отдалечени от населени места, скрити от всички, освен морето. Някои от плажовете предлагат традиционни съоръжения като чадъри и шезлонги, ресторанти и водни атракции. Навсякъде с лекота можете да се отпуснете със студен коктейл в ръка и да се насладите на своята почивка.

Нашата класация за топ 10 плажове на Черно море включва:  

1. Какао Бийч в Слънчев Бряг
Култовият атракцион, разположен на плажа в най-големия курорт у нас, обединява няколко добре познати нощни заведения като Бедрум, Кабана, Какао, Брилянтин, Час Пик и Домби. През деня външните барове с атрактивен интериор и близостта им до морето привличат всички почиващи. Вечер Какао бийч се променя до неузнаваемост - музика, светлинни ефекти и доброто настроение гарантират незабравимо парти до сутринта на самия плаж.

2. Златни пясъци Златни пясъци
Плажната ивица, покрита със златист пясък, е с дължина 3,5 km и е широка до 100 m. Територията около курорта е уникална със своите растителни видове и крайморска растителност. Тя е обособена като Природен парк.

3. Албена в Албена
Гордостта на Албена е чистата плажна ивица, отличаваща се с копринен пясък. Най-добрият плаж в Европа е дълъг повече от 3.5 км и широк до 150 м. Брегът е полегат, а морето – плитко и ласкаво. Разнообразието от водни спортове, атракциони и спортни площадки превръща Албена в любимо място на всеки. Това създава прекрасни условия за семейна почивка с деца.Курортът е притежател на наградата „Син флаг” - за екологична чистота на морето, плажа и цялата територия. Въздухът действително е кристално чист и ободряващ, поради високото съдържание на кислород, което се дължи на съседството на комплекса с уникалния природен резерват „Балтата”.  

4. Дюни в Дюни, до Созопол
Плажът на селището е с дължина 4, 5 км и ширина над 100 м, покрит е с фин пясък. Морето тук става постепенно дълбоко, а плажът на Дюни е носител на наградата "Blue Flag" (Син флаг) за чиста околна среда. През последните години се построиха няколко нови хотели и курортът се утвърждава като един от най- атрактивните. Заливът е удобен за уиндсърф и други морски спортове. Ваканционно селище Дюни разполага със седем тенис- корта и няколко басейна. Гостите могат да практикуват множество видове спорт като: стрелба с лък, тенис на маса, боча, дартс, водна гимнастика, водни ски, водна топка, банан, стречинг, тайбо и др.  

5. Приморско
Приморско има обширна плажна ивица, по която са разположени над 80 ваканционни комплекса и летни къмпинги. Местността е покрита с широколистна растителност и всъщност представлява парк с много алеи сред буковите гори. Курортът е известен заради 10 километровия пясъчен плаж, който е най – дългия на Българското Черноморие.

6. Златна Рибка до Созопол
Къмпинг "Златна рибка" е разположен сред богата екзотична растителност в южната част на т.нар. "Царски плаж" и се намира само на 2 км. западно от град Созопол. По настоящем, културното градче държи челното място в класацията за "Чудесата на България", привличайки огромен туристически интерес с новооткритите на остров св. Иван /намиращ се срещу Царския плаж на къмпинга/ мощи на св. Йоан Кръстител. Всяка година, Созопол е домакин и на годишния културен фестивал Аполония, който се провежда в края на лятото.

7. Смокиня, до Созопол
Къмпинг "Градина" се намира на 4 км. южно от гр. Созопол. На разположение на летуващите има клубове, ресторант, снек-барове, павилиони за бързо хранене и магазини.

8. Шкорпиловци в Шкорпиловци
Ако обичате природата, усещането за свобода и простор, със сигурност в Шкорпиловци няма да скучаете. Излегнати върху финия златист плаж с поглед отправен в безкрая, където се сливат кристалното небе и наситено синьото море, ще разберете истинския смисъл на думата "почивка". В случай, че усещането за абсолютна хармония ви омръзне, може да си направите освежаваща разходка сред природата. Точно зад плажа, в северната му част се намира защитената местност „Камчийски пясъци”, а още по на север са лонгозните гори по устието на река Камчия. Лутането из гъстите шубраци там не е за всеки, но ако притежавате капка приключенски дух лесно ще се вживеете в ролята на Индиана Джоунс. Южно от Шкорпиловци е Черни нос, най-северната точка на Стара планина при допира й с Черно море.  

9. Устието, до Синеморец
В Синеморец има 4 плажа. Изключително красив и чист е северния, наречен „Устието”. На юг се редуват прекрасни скали, след които са девствените пясъци на плажа „Липите”, ограден от гъсти гори. След него е Южния плаж, а най – близо до турската граница е плажът „Силистар”.

10. Атлиман в Китен
Плаж Атлиман е едно много живописно място. Той е доста голям, както на ширина, така и на дължина. Дължината му е над 2 км, а неговата площ е около 80 000 кв. м. Поради северното разположение на плажа спрямо града, той е известен и с другото си име - Северният плаж. Плажът е обграден от красиви скали. В единия му край точно между скалите, където те образуват малък залив се намира едно от най-старите заведения в курорта. То работи само през летния сезон, като през деня е кафе, а в късните часове на деня е дискотека. Там гостите имат възможност да се забавляват на самия бряг и в морето.

Коментари за Топ 10 плажа (0)